Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο με Κρόκο Κοζάνης



Το Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο «Ερωτόκριτος» στα προϊόντα Pitenis Premium Quality με Κρόκο Κοζάνης


DSC
_0168 οκΗ καλλιέργειά της ελιάς υπολογίζεται πως ξεκίνησε την νεολιθική εποχή (7000- 3500 π.Χ ) κυρίως στη νότια Κρήτη. Καρποί ελιάς ανακαλύφτηκαν στο Ανάκτορο της Κνωσού και στις Αρχάνες, ενώ το πιο εντυπωσιακό εύρημα, θεωρείται ένα κύπελλο με βρώσιμες ελιές που βρέθηκε στο Ανάκτορο της Ζάκρου, οι οποίες διατηρούσαν την σάρκα τους για πάνω από 3.500 χρόνια.
 
Όπως και πριν από χιλιάδες χρόνια, έτσι και σήμερα η ελιά εξακολουθεί να κυριαρχεί στο νησί, καλύπτοντας το 65% της γεωργικής έκτασης περιλαμβάνοντας τουλάχιστον 35 εκατομμύρια δέντρα, και να προσφέρει τα πολύτιμα οφέλη της όχι μόνο στους κατοίκους της αλλά και σε όλο τον κόσμο με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.

Το ελαιόλαδο είναι η βάση της μεσογειακής διατροφικής αλυσίδας, η οποία έχει αποδειχτεί ότι αποτελεί πρότυπο υγιεινής διατροφής και παράγοντα μακροζωίας. Αποτελεί πλούσια πηγή βιταμινών, παράγοντα ισορροπίας του μεταβολισμού, ιδανική σύνθεση για την ανάπτυξη των οστών και πλούσια αντιοξειδωτική δράση.

Ladi-Erotk---PitΤο Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο «Ερωτόκριτος» της επαρχίας Σητείας, ταξιδεύοντας σ’ ολόκληρο τον κόσμο, έχει κερδίσει τον καταναλωτή με την χαμηλή του οξύτητα, τη φρουτώδη και αρμονική γεύση του και τα πλούσια αρώματά του. Έχει φυλακίσει στο σώμα του το μικροκλίμα της περιοχής και τις ιδιαίτερες εδαφολογικές συνθήκες της. Ιδανική απόλαυση είναι να το γευτείτε ωμό στη σαλάτα σας και να εμπλουτίσετε τη μαγειρική σας με τα αρώματα της Κρήτης.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που το επέλεξα, ως Δ/ντης παραγωγής και ποιοτικού ελέγχου της Αφοί Α. Πιτένη ΑΒΕΕ, για τη δημιουργία της νέας σειράς προϊόντων «Pitenis Premium». Χρησιμοποιώντας ελαιόλαδο «Ερωτόκριτος» και εκχύλισμα Κρόκου Κοζάνης, και σε συνεργασία με την ομάδα Βιολόγων της εταιρείας, καταφέραμε να αυξήσουμε τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες (παγκόσμια πατέντα). Έτσι η νέα σειρά αποτελείτε από το Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο με κρόκο Κοζάνης «Πιτένης», 7 υπέροχες σαλάτες και 3 dressings με την προσθήκη αυτού.

Όταν ο chef μαγειρεύει με την ψυχή του, παραδοσιακά, χρησιμοποιώντας πάντα τις καλύτερες πρώτες ύλες, όπως το Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο της οικογένειας Παπαδάκη, είναι διαφορετική και η αίσθηση ροής του χρόνου. Ο αργός ρυθμός μαγειρέματος προκαλεί ευχάριστα όλες εκείνες τις αισθήσεις που παραπέμπουν σε άλλες, περασμένες εποχές. Στα φαγητά που μαγείρευαν οι γονείς μας και οι πρόγονοί μας, στη μεσογειακή διατροφή. Αυτή είναι και η κουζίνα που έμαθα και μαγειρεύω επί 20 χρόνια.
 
Η βιοτική αναβάθμιση όμως και η εσφαλμένη απελευθέρωσή μας από τις παραδοσιακές αρχές του πολιτισμού μας και συγχρόνως ο νέος ξενόφερτος τρόπος ζωής, επέφεραν μεγάλη αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες του Έλληνα, οδηγώντας τον έτσι στο μη υγιεινό φαγητό που μαγειρεύει το… τηλέφωνο. 
Η υγιεινή διατροφή πρέπει να γίνει τρόπος ζωής και όχι έκτακτη κατάσταση.

Αβαράκης Στυλιανός
Chef
Δ/ντής Παραγωγής & Ποιοτικού Ελέγχου της
Αφοί Α. Πιτένη ΑΒΕΕ
Μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος