Ελαιόλαδο Ερωτόκριτος





Το ιερό δέντρο της Κρήτης, η ελιά, αποτελεί εδώ και αιώνες το σύμβολό της. Ο ρόλος που παίζει σε όλους τους τομείς της ζωής της Κρήτης αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας, από την οικονομία ως και τη διατροφή, είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου το όνομα «υγρός χρυσός» που έχει δοθεί στο ελαιόλαδο μιας και έχει αποδειχθεί παγκοσμίως η ευεργετική του δράση στην διατήρηση της υγείας χάρη στις θεραπευτικές του ιδιότητες και την αποτελεσματικότητά του στην πρόληψη διαφόρων ασθενειών. Το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό στοιχείο της Μεσογειακής διατροφής που γίνεται ολοένα και περισσότερο αποδεκτή τα τελευταία χρόνια ως η καλύτερη «συνταγή» για υγεία, ευεξία και μακροβιότητα. 
Ωστόσο, αφετηρία της Μεσογειακής διατροφής θεωρείται το παγκοσμίως γνωστό πρότυπο της Κρητικής διατροφής που σε διεθνή έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 1988 αναδείχθηκε πιο υγιεινή ακόμα και από τις διαιτητικές οδηγίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι στα συμπεράσματα διεθνούς έρευνας αναφέρεται ότι η Κρητική διατροφή είναι σε πολλές περιπτώσεις πιο αποτελεσματική ακόμη και από την φαρμακευτική αγωγή. Επιστημονικές μελέτες σε βάθος χρόνου, όπως η «Μελέτη των επτά χωρών» έχουν αποδείξει την άμεση σχέση της αυξημένης κατανάλωσης ελαιολάδου με το βελτιωμένο επίπεδο υγείας. 

Ιατρικές έρευνες που έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται στην Ευρώπη και στην Αμερική αποκαλύπτουν πως το ελαιόλαδο όχι μόνον προστατεύει την καρδιά αλλά και βοηθά στην καλή λειτουργία πολλών οργάνων και δρα ευεργετικά σε μια μακρά σειρά ασθενειών. Συγκεκριμένα, έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση ελαιολάδου συνδέεται άμεσα με την ελάττωση του κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνο, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, νόσο Alzheimer, άνοια, έλκος, σεξουαλική ανικανότητα, ακόμα και µε την ανάπτυξη του οργανισμού και τη γήρανση. 
Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα, δρα προστατευτικά στη δημιουργία της αθηρωματικής πλάκας στα αγγεία και έχει αντιθρομβωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις. Για όλα αυτά τα χαρακτηριστικά του είναι προτιμότερο από τα ζωικά λιπαρά, αλλά ακόμη και από άλλα φυτικά έλαια. Η ευεργετική δράση του ελαιολάδου οφείλεται: · στην υψηλή του περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, κυρίως ελαϊκό οξύ · στην πολύ χαμηλή του περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά · στην ιδανική σχέση κορεσμένων/μονοακόρεστων λιπαρών οξέων · στην υψηλή περιεκτικότητα σε λινελαϊκό οξύ, που καλύπτει σε μεγάλο ποσοστό τις απαιτήσεις του οργανισμού σε ουσιώδη λιπαρά οξέα ·
 στην παρουσία α-τοκοφερόλης την πλέον βιολογικά δραστική μορφή της τοκοφερόλης (βιταμίνη Ε) σε πολύ ικανοποιητικές ποσότητες και την καλή σχέση μεταξύ βιταμίνης Ε και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (λινελαϊκό οξύ) · στις φαινόλες όπως η ελαιοευρωπαΐνη, η υδροξυτυροσόλη, η τυροσόλη, η β-σιτοστερόλη, η ρουτίνη και το καφεϊκό οξύ · στις στερόλες και κυρίως στη μεγάλη περιεκτικότητα στην πιο κοινή φυτοστερόλη, τη β-σιτοστερόλη · στα καροτένια και κυρίως τη β-καροτίνη · στις τερπενικές αλκοόλες · στη μεγάλη περιεκτικότητα σε σκουαλένιο Το Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο «Ερωτόκριτος» της επαρχίας Σητείας διαθέτει όλα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για να το κατατάξουν επάξια ως ένα ελαιόλαδο εξαιρετικά υψηλής ποιότητας.
 Σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών και τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει λάβει από το Υπουργείο Γεωργίας µέσω του AGROCERT το ενιαίο εθνικό σήμα που το πιστοποιεί ως προϊόν «Π.Ο.Π.» προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης. Το Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο «Ερωτόκριτος» της επαρχίας Σητείας χαρακτηρίζεται από χαμηλή οξύτητα, ευχάριστη οσμή, λαμπερό χρώμα, υψηλή διαύγεια, παχύτητα και εξαιρετική γεύση. Τα ποιοτικά αυτά χαρακτηριστικά οφείλονται στο ήπιο κλίμα που επικρατεί στο νησί, τη συγκομιδή που γίνεται μόνο όταν ο καρπός βρίσκεται σε άριστο στάδιο ωρίμανσης και τη μεταφορά του ελαιοκάρπου για ελαιοποίηση που γίνεται σε άριστες συνθήκες θερμοκρασίας και αερισμού σε σύντομο χρονικό διάστημα από τη συλλογή και µε την βοήθεια σύγχρονων τεχνικών και εξοπλισμού. 


Τέλος, το ελαιουργείο, τα μέσα συσκευασίας καθώς και οι χώροι συσκευασίας και αποθήκευσης πληρούν όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Το σημαντικότερο, ωστόσο, είναι ότι το Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο «Ερωτόκριτος» της επαρχίας Σητείας είναι ένα πλήρως αγνό, φυσικό προϊόν που παράγεται με μεγάλη αγάπη, σεβασμό, φροντίδα και μεράκι. Καλέα Δώρα Γεωπόνος-Τεχνολόγος Τροφίμων Γ.Π.Α.