ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΣΗΤΕΙΑΣ - ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ





Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, ανακάλυψαν ότι ενώ οι Έλληνες και άλλοι μεσογειακοί λαοί καταναλώνουν λιπαρά όπως και οι Αμερικάνοι, έχουν μικρότερα ποσοστά σε καρδιαγγειακές παθήσεις. Αυτό που διαφοροποιεί την Μεσογειακή διατροφή είναι η κατανάλωση έξτρα παρθένου ελαιολάδου το οποίο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά (ελαϊκό οξύ). Αυτό που είναι επιθυμητό για την προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος είναι η διατήρηση της ολικής και της LDL χοληστερόλης σε χαμηλά επίπεδα και της HDL σε υψηλά επίπεδα. Μπορούμε να καταλάβουμε την σημασία της κατανάλωσης του έξτρα παρθένου ελαιολάδου από τα παρακάτω:

Η κατανάλωση έξτρα παρθένου ελαιόλαδου συντελεί στην μείωση της LDL(κακής) χοληστερόλης και στην αύξηση της HDL(καλής) χοληστερόλης
Από ερευνητές έχει διαπιστωθεί ότι μια διατροφή φτωχή σε λιπαρά μπορεί να προκαλέσει μεν μείωση της ολικής χοληστερόλης αλλά και μείωση της HDL(καλής ) χοληστερόλης. Αντίθετα μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά βασισμένη στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο συντελεί και στην μείωση της ολικής χοληστερόλης αλλά και στην αύξηση της HDL( καλής) χοληστερόλης.
Τα κορεσμένα λιπαρά οξέα βρίσκονται κυρίως στα κρέας και προκαλούν αύξηση της LDL χοληστερόλης οπότε αυξάνουν την πιθανότητα για αύξηση της αθηροσκλήρωσης. 


Τα πολυακόρεστα βρίσκονται στα λαχανικά τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους, κόκκους σιτηρών. Προκαλούν μείωση μεν της LDL χοληστερόλης αλλά μείωση και της HDL χοληστερόλης η οποία μείωση δεν είναι επιθυμητή. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η υπερκατανάλωση πολυακόρεστων μπορεί να προκαλέσει περισσότερο κακό απ’ ότι καλό γιατί αυξάνεται ο κίνδυνος για προβλήματα του νευρικού συστήματος, την συνδεσιμότητα των συνάψεων του εγκεφάλου, πέτρες στην ουροδόχο κύστη ακόμα και καρκίνο. Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα βρίσκονται σε όλα τα λιπαρά τρόφιμα σε ποικίλες ποσότητες. Προκαλoύν μείωση της LDL και αύξηση της HDL χοληστερόλης. Το ελαιόλαδο έχει τη μικρότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα και πολυακόρεστα ( κατά μέσο όρο περιέχει 10 – 15% κορεσμένα, 8-9% πολυακόρεστα) και το σημαντικότερο έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα από τα άλλα έλαια σε μονοακόρεστα(75 – 80%).